Fragment

Stand.nl over de verhoogde AOW-leeftijd: 'Het stelsel is niet flexibel genoeg'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl over de verhoogde AOW-leeftijd: 'Het stelsel is niet flexibel genoeg'

Doorwerken tot je 67ste of zelfs nog langer. Het staat al lang en breed in de wet, maar we zijn er nog niet klaar voor. Vooral voor laag opgeleiden is het simpelweg te zwaar. Stellen bedrijfsartsen vandaag in het Algemeen Dagblad. De lager opgeleiden worden fysiek zwaar belast en dat houdt een keer op, aldus bedrijfsarts Ernst Jurgens.

Speciale regelingen
‘Minimaal twee keer per week zie ik mensen in mijn praktijk die niet meer door kunnen’, vertelt Jurgens in de uitzending. ‘Het zijn vooral metaalbewerkers. Zij moeten in allerlei houdingen zwaar werk verrichten. ’Van het idee om voor deze ‘zware beroepen’ speciale regelingen te treffen, waaronder omscholing, is tot op heden weinig terecht gekomen.

'Geen oplossing'
‘Werkgevers zijn bang om “mensen met een vlekje” over te nemen’, vermoedt Jurgens. Dat onderschrijft Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University. ‘In Nederland is er weinig aandacht aan besteed. Het AOW-stelsel is niet flexibel.’ Dat betekent dat er in feite geen oplossing is zodra mensen het niet redden tot hun AOW. ‘In Scandinavië is dat bijvoorbeeld veel beter geregeld.’ 
'Geen uitzondering zware beroepen'
Volgens Erik Lutjens, hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, moet er geen uitzondering voor zware beroepen worden gemaakt. ‘De AOW-leeftijd moet uniform zijn, al moeten er wel andere sociale vangnetten zijn.’ Lutjens vult aan dat mensen al vanaf 2010 weten dat de pensioenleeftijd stapsgewijs omhoog gaat naar 67 jaar. ‘Dus mensen kunnen er al een tijd rekening mee houden en eventueel maatregelen nemen.’ 

Luister hier het hele gesprek terug tussen Sven Kockelmann, Ernst Jurgens (bedrijfsarts), Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsrecht) en Erik Lutjens (hoogleraar pensioenrecht).