Fragment

Stand.nl: Obama heeft belangrijkste belofte van hoop niet waar kunnen maken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Obama heeft belangrijkste belofte van hoop niet waar kunnen maken

Barack Obama nam vannacht afscheid van de Amerikanen in een speech die bijna een uur duurde. Dat is een Amerikaanse traditie die al bestaat sinds het afscheid van George Washington, de allereerste president van de Verenigde Staten. Er is veel gebeurd de afgelopen acht jaar en er is veel bereikt. Er is toenadering tot Cuba gekomen, een klimaatakkoord en Obamacare om een paar belangrijke dingen te noemen.

Obama bedankte vannacht de Amerikanen voor het vertrouwen. ‘Yes we did’ zei Obama als opvolger van de woorden ‘Yes we can’ die hij vaak uitsprak om de Amerikanen hoop te geven en moed om dingen te veranderen.

De wereld lijkt de afgelopen acht jaar alleen maar onzekerder geworden. Het Midden-Oosten blijft een groot probleem. De macht van Rusland neemt steeds meer toe en terrorisme is nog steeds een groot probleem. Om nog maar te zwijgen over de ontevredenheid die wereldwijd onder kiezers een groot probleem is…. Is het gelukt om de wereld ten goede te veranderen? Is er meer verzoening gekomen zoals Obama graag wilde? Of is de belangrijkste missie van Obama niet gelukt?