appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom spelen kinderen veel minder buiten?

ANP
woensdag 12 juni 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

15 procent van de Nederlandse kinderen speelt nooit meer buiten, en veel kinderen doen het steeds minder. Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton, maakt zich ernstige zorgen. Volgens hem komt die daling 'omdat kinderen steeds meer moeten en steeds minder mogen'. Klopt die uitspraak ook? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: 'Kinderen moeten steeds meer en mogen steeds minder'

'Kinderen moeten vooral van zichzelf presteren'

Frans Pijpers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid denkt dat het wel kan kloppen dat kinderen meer moeten. "Naar mijn weten is er niet veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel veel signalen. Onlangs hebben we een klein onderzoek bij basisschoolleerlingen gedaan. Daar zijn we nog mee bezig, maar daar blijkt toch uit voort te komen dat kinderen het gevoel hebben dat ze moéten presteren. Op school, of bijvoorbeeld op de sportclubs." 

Van wie moeten ze dat dan? "Eigenlijk vooral van zichzelf", zegt Pijpers. "Dat komt ook ergens vandaan, dus ik denk dat het ook meegegeven wordt door de omgeving. Er zijn veel signalen dat sociale media daar een rol in vervullen. Ze kiezen geen rust, omdat ze het gevoel hebben dat ze constant op de hoogte moeten zijn."

De invloed van de auto

Uitvinden hoeveel kinderen tegenwoordig 'mogen' is lastiger. Als het gaat om buitenspelen is er wel een verschil met vroeger, vertelt historisch pedagoog Bas Levering. "Ik was schoolkind in de jaren 50. Als jong kind mocht ik al echt heel ver weg gaan. In de straat verderop woonde ook wel iemand, die wist van wie jij was. Vrouwen waren overdag ook thuis, dus ook dan was het bevolkt in de straten."

Daarnaast schuilde er weinig gevaar op straat: daar was het namelijk leeg. "De eerste auto verscheen in die tijd, maar echt gereden werd er nog niet. En dat betekent dat er na het avondeten uitgebreid buiten op straat werd gespeeld. Eigenlijk is het de auto, die ervoor heeft gezorgd dat het kind van de straat is gestuurd. En het scherm heeft het kind de huizen ingetrokken."

Het is lastig om precies de vinger op te leggen, maar de trend lijkt inderdaad de kant op te gaan die Ensberg-Kleijkers schetst. We noemen de uitspraak 'kinderen moeten meer en mogen minder' voorzichtig een feit.

Feit of Fictie: 'Kinderen moeten steeds meer en mogen steeds minder'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1