Onderzoek
AVROTROS

Last-minute stampen voor je examen, werkt dat nou?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Last-minute stampen voor je examen, werkt dat nou?

Een dag voor je tentamen nog snel alle oefenstof in je hoofd stampen: veel studenten kennen het maar al te goed, maar hoe effectief is het nu precies? Lammert de Bruin zoekt uit hoe het zit in Feit of Fictie.

Tegenwoordig zijn er zelfs diverse bedrijfjes die op deze manier kandidaten klaarstomen voor het theorie-examen van het CBR. Voormalig verkeersofficier Koos Spee gelooft er niet in, zo zegt hij voor de camera van Zembla: "Je moet het toch tot je laten komen, die theorie. Dat lukt je niet in één dag. Als je dat in één dag doet, je stampt de stof erin in 5 uur tijd en je gaat vanmiddag examen doen, dan durf ik te beweren dat je morgen driekwart weer vergeten bent."

Grootste deel volgende dag weg

Deskundigen zijn het eens met Spee. "Het klopt dat als je één dag van tevoren informatie in je hoofd stampt, je het grootste deel de volgende dag alweer vergeten bent. Dat komt omdat de informatie nog niet goed geconsolideerd is", vertelt 'brain expert' Mark Tigchelaar. "Je geheugen kun je vergelijken met een dichtbegroeide jungle. Wanneer de informatie voor de eerste keer geleerd wordt, ontstaat er een klein paadje. Maar dat groeit snel weer vol, waardoor je de informatie weer vergeet."

Volgens Tigchelaar ontstaat er pas een goed 'geheugenspoor' als je een paar keer over dat paadje heenloopt. "Dat krijg je niet door het maar één keer te leren."

Leercurve

Psycholoog Kimberley de Jong van Mijn BreinTV vult aan: "Onze hersenen hebben een leercurve. Dat wil zeggen dat je in het begin 100 procent onthoudt, maar alles wat je daarna niet herhaalt snel weer wegzakt." De herhaling van stof is dus belangrijk. "Anders ben je na een week 80 tot 90 procent van de stof weer vergeten."

Denk dus niet dat na één keer leren alles goedkomt met dat tentamen of je theorie-examen. Mark Tigchelaar legt uit hoe het wel moet: "De beste manier om informatie in het lange termijngeheugen op te slaan is door deze gespreid op te nemen. Je moet niet meer leren, maar je leermomenten meer verspreid opnemen gedurende de week."

Dag stampen, dag daarna stof weer vergeten

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie