Onderzoek
AVROTROS

'Dierproeven zijn allang overbodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dierproeven zijn allang overbodig'

Bij dierproeven zijn het afgelopen jaar meer honden en katten gebruikt. De proeven worden ook nog eens dodelijker. Toch zijn ze volgens organisatie Animal Rights allang overbodig. Dat zei woordvoerder Robert Molenaar in het journaal op deze zender. Maar klopt het ook? Martijn Rosdorff zoekt het uit in Feit of Fictie.

In een toelichting zegt Molenaar dat hij specifiek toxicologisch onderzoek bedoelt, waar de dierproeven onnodig zijn. Dit is het soort onderzoek waar de reactie op bijvoorbeeld nieuwe medicijnen of chemicaliën wordt getest. Volgens Molenaar zijn deze onderzoeken ongeveer 25 procent van het totaal aantal onderzoeken met dierproeven.

Toxicologie

"De toxicologie is inderdaad wel dé plek waar we zouden kunnen verminderen met dierproeven", zegt Henriette Griffioen, hoofd van het Proefdiercentrum van het Amsterdamse UMC. "Daar zijn alle deskundigen het eigenlijk wel over eens." Volgens Griffioen zijn het vooral nog de wetgevingen van verschillende overheden wereldwijd, die veranderingen belemmeren. Toch wil ze nog niet zo ver gaan om te zeggen dat ál het toxicologisch onderzoek nu al zonder dierproeven kan.

"Op dit moment is dat nog wat te voorbarig", zegt professor Aldert Piersma, die zich bij het RIVM verdiept in de alternatieven voor dierproeven. "We zijn nog niet zover dat we zoveel kunnen voorspellen op basis van alternatieven, dat we helemaal zonder de proefdieren kunnen."

Revolutie

Piersma ziet wel een interessante ontwikkeling. "Op dit moment is er eigenlijk een revolutie gaande", zegt hij. De professor van het RIVM doelt op digitale simulaties van het menselijk lichaam, die steeds beter kunnen voorspellen wat nieuwe stoffen in het lichaam veroorzaken. De simulaties worden gevoed met data uit onderzoek uit het laboratorium, dat wordt uitgevoerd op gekweekt weefsel.

Door de simulatie steeds meer data te voeden wordt die steeds slimmer, het principe van 'machine learning', en worden de voorspellingen steeds nauwkeuriger. "Ik denk dat dat de komende jaren erg gaat groeien. En dan zit er echt een mogelijkheid aan te komen om van de dierproeven af te komen." Kortom, de bewering van Animal Rights lijkt nu nog te optimistisch, maar ze hebben de toekomst aan hun zijde.

Feit of Fictie: Dierproeven zijn onnodig

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie