Onderzoek
AVROTROS

'Een pilletje van het weekend zit donderdag nog in je systeem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een pilletje van het weekend zit donderdag nog in je systeem'

Automobilisten die drugs gebruiken worden steeds vaker van de weg gehaald. Het CBR beoordeelde sinds de invoering van de speekseltest medio 2017 al bij ruim tweeduizend mensen of zij hun rijbewijs mogen houden. Het nieuws leidde tot een discussie op Radio 538. "Stel jij slikt op zaterdag een pilletje, en je wordt op woensdag of donderdag aangehouden dan zit het nog in je systeem, dan word je gewoon nog gepakt," vertelde sidekick Jelte van De Ochtendshow. Maar klopt dat wel?

'Speekseltest zegt niet zoveel'

Lammert de Bruin checkt de uitspraak in Feit of Fictie. Bij de speekseltest wordt er slijm van de binnenkant van je wang afgenomen. De test toont aan óf je drugs in je systeem hebt, maar het zegt eigenlijk niks over de hoeveelheid en hoe lang of kort geleden je die drugs genomen hebt, de waardes worden pas aangetoond nadat er onderzoek is gedaan naar je bloed. Judith Noijen van Jellinek, legt uit hoe dat in de praktijk gaat: "Als je meerdere keren XTC hebt genomen op een avond, dan kan het nog zo'n 50 á 60 uur daarna aantoonbaar zijn in een speekseltest. Je wordt niet gelijk aangehouden, maar moet je wel mee naar het bureau en daar wordt onderzocht wat de waarde van de stof XTC is in je bloed."

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut sluit zich hierbij aan: "In hele uitzonderlijke gevallen is XTC na 58 uur nog aantoonbaar in het speeksel. Maar, dat wil nog niet zeggen dat je positief wordt getest. Dat moet worden bepaald aan de hand van bloedonderzoek. Na 36 uur is XTC niet meer aantoonbaar in je bloed, hoewel dat ook minder kan zijn als je een lagere dosis hebt genomen."

Invloed XTC op rijgedrag

Rijd je ook slechter in de dagen nadat je XTC hebt gebruikt? Judith Noijen denkt van wel, maar dat is dan geen direct gevolg van de drugs. "Ik denk dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat veel mensen, als ze zo een middel hebben gebruikt, slecht of minder slapen." De vermoeidheid die daardoor optreedt, kan dus nadelige gevolgen hebben voor je rijgedrag.

Het is dus fictie dat er in de speekseltest vier dagen na het nemen van een pilletje, aangetoond kan worden dat je XTC hebt gebruikt. Je kunt nog wel in de problemen komen als je achter het stuur kruipt binnen 36 uur.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Lees ook: XTC: Lovedrug of fatale partypil?

MDMA, oftewel XTC, is inmiddels ingeburgerd in de festivalcultuur. De pillen zijn sterker dan ooit en vele feestgangers maken daar gebruik van. Maar wat doet dit middel eigenlijk met je? Wat zijn de risico's en moeten we er niet strenger tegen optreden? Of juist legaliseren?
NPO Focus maakte deze special over MDMA.

Ster advertentie
Ster advertentie