appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Betaalt het Koninklijk Huis de tandartsrekening wel?

ANP
woensdag 30 januari 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Volgens tijdschrift Quote weigeren de Oranjes hun tandartsrekening te betalen. Als bewijs daarvoor wordt verwezen naar een audiofragment op de website van de Volkskrant, waarin de tandarts van Jan Mulder deze opmerkelijke uitspraak doet. Maar klopt het?

Feit of Fictie: 'Het Koninklijk Huis betaalt de tandartsrekening niet'

In het fragment bij het interview met Jan Mulder in de Volkskrant zegt de tandarts van Mulder dat het Koninklijk Huis in Laren naar de tandarts gaat. Bij de praktijk van meneer Hans Beekmans, welteverstaan. "Het Koningshuis wil ook niet graag betalen. Je moet als tandarts blij zijn dat je hun mag behandelen," zegt de tandarts van Mulder.

'De Oranjes betalen niet veel zelf'

Bij Tandartspraktijk Beekmans kunnen ze niet bevestigen of het gerucht klopt. "Wij houden ons keurig aan de wet en wij geven geen informatie over onze cliënten," zegt een woordvoerster.

Schrijver en journalist Philip Dröge schreef meerdere boeken over de Oranjes, onder meer het boek 'Oranjekapitaal'Hij legt uit hoe het precies zit met de rekeningen van het Koningshuis. "De Koning en andere leden hebben gewoon een bankrekening. Ze pinnen zelfs, daar zijn foto's van. Het is niet alsof ze nooit geld aanraken, zoals het Britse Koningshuis."

Maar het klopt volgens Dröge wel dat ze niet veel rekeningen hebben, omdat er erg veel voor hun wordt betaald. "Zo betaalt de staat hun personeel, vervoer, huisvesting, onderhoud, et cetera. Historisch gaat dat al heel erg lang zo en dat zal voorlopig ook niet veranderen," zegt de journalist.

Claes Iversen

Hoewel het Koningshuis erom bekend staat niet graag geld uit te willen geven, heeft royaltywatcher Harmen van Dijk zijn twijfels bij de bewering over de tandartsrekening. "Ik neem ook aan dat ze gewoon verzekerd zijn. Maar goed, het kan."

Van Dijk heeft ooit gesproken met Claes Iversen, een ontwerper die veel ontwerpt voor Koningin Maxima. "Hij mocht daar natuurlijk niets over zeggen, want al je iets zegt over je contacten met het Koningshuis dan ben je die klant onmiddellijk kwijt. Maar ik kreeg van hem niet de indruk dat hij niet betaald kreeg. Hij ontwerpt soms hele garderobes voor een staatsbezoek."

'Rekening naar Koning niet chique'

Philip Dröge denkt niet dat Oranjes weigeren te betalen of een gratis behandeling eisen. "De Oranjes betalen, zeker wat betreft medische handelingen, de rekeningen over het algemeen niet. En dat is niet omdat ze het niet willen, maar omdat er heel vaak geen rekeningen worden gestuurd door ziekenhuizen en tandartsen. Het wordt over het algemeen niet chique gevonden."

Bovendien, zegt de journalist, is het geweldige PR voor een bedrijf als je een lid van het Koningshuis hebt als klant. "In ruil voor die PR-waarde krijgen de Oranjes dan ook wat."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1