appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Volgens Marc-Marie Huijbregts kunnen we op witte heteromannen niet schelden

ANP
woensdag 2 januari 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Cabaretier Marc-Marie Huijbregts deed in zijn oudejaarsconference een opvallende uitspraak: "Er zijn scheldwoorden voor allerlei mensen, zoals homo's, vrouwen, zwarte mensen en lesbo's, maar niet voor de witte heteroman." In Feit of Fictie controleert Ruben Messelink of dat inderdaad zo is.

Feit of Fictie: bestaan er scheldwoorden voor witte heteromannen?

Huijbregts vertelde dat hij een scheldwoord voor die doelgroep nog niet was tegengekomen. "Youp van 't Hek had het woord 'pisnicht' geschreven. Dus toen dacht ik dat het leuk zou zijn als ik een goed scheldwoord voor Youp van 't Hek kon vinden. Maar er zijn geen scheldwoorden voor de witte heteroman."

Witte heteroman scheldt niet op zichzelf

Mark Ponte is historicus bij de gemeente Amsterdam. Hij bestudeert archiefstukken, zoals vonnissen en uitspraken van rechters. In die verslagen komt hij af en toe scheldwoorden tegen als het gaat om minderheden zoals joden, prostituees of het dievengilde. "Mensen hebben altijd scheldwoorden gebruikt. Het kan zijn dat er wel degelijk ook scheldwoorden bestonden voor de blanke heteromannen, maar die ben ik tot nu toe niet tegen gekomen."

Volgens de Nijmeegse taalonderzoeker Marten van der Meulen bestaan er wel degelijk scheldwoorden voor de witte heteroman. Deze scheldwoorden worden gebruikt in kleinere groepen en subculturen. Volgens de promovendus worden ze daardoor maar beperkt gebruikt door de 'mainstream' bevolking. Hij wijst er op dat het politieke discours waarschijnlijk gedomineerd wordt door witte, middelbare mannen. Deze groep zal een scheldwoord over zichzelf niet zo snel gebruiken.

Nederlandse variant

Socioloog en taalonderzoeker Jan Kuitenbrouwer wijst op nog een ander effect van deze dominantie. Leden van minderheidsgroepen zullen een scheldwoord voor de witte heteroman niet snel gebruiken omdat ze door deze groep dan met argwaan bekeken zullen worden.

Toch denkt hij dat het een kwestie van tijd zal zijn tot er in Nederlands iets soortgelijks komt als het Engelse 'male chauvinistic pig'. Volgens Kuitenbrouwer is er in de huidige tijd namelijk een groeiende behoefte aan: de witte man komt niet overal meer mee weg. "Een nieuw woord moet precies doen waar behoefte aan is. Pas dan zal het in gebruik raken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1