appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Vinden planten CO2-uitstoot eigenlijk wel fijn?

ANP
maandag 3 december 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

"CO2 is voedsel voor planten. Gewassen groeien erdoor en gaan er efficiënter door met water om." We horen veel geluiden over de negatieve aspecten van CO2-uitstoot, maar hoogleraar Klimatologie Richard Tol ziet dat anders. In de Telegraaf noemde hij ook dit positieve punt van CO2 voor planten.

Maar heeft hij daar inderdaad gelijk in? Lammert de Bruin checkt de uitspraak in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: Wat doet CO2 voor een plant?
 

Joost Keurentjes zegt van wel. "Die CO2 wordt opgenomen door de opening van de bladeren van de plant", zegt hij. Keurentjes is als hoogleraar verbonden bij het Departement Plantenwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. "Als die huidmondjes openstaan dan kan er CO2 opgenomen worden."

Huidmondjes

Naast dat er CO2 opgenomen kan worden, klopt het volgens Keurentjes ook dat gewassen harder groeien en efficiënter omgaan met water, wanneer er meer CO2 in de lucht zit. "Ook het water verdampt door de huidmondjes. Als er meer CO2 in de lucht zit, kan er met minder huismondjes, dezelfde hoeveelheid CO2 opgenomen worden. Waardoor dus ook de transpiratie naar beneden gaat en kunnen planten efficiënter met water omgaan."

Toch zit er een limiet aan het opnemen van CO2 door de planten. "De relatie die er ligt tussen hoe hard een plant kan groeien en de concentratie van de CO2 is wel positief, maar er zit een grens aan. Andere factoren kunnen daardoor worden beperkt, bijvoorbeeld hoeveel licht een plant kan opnemen. Het is niet zo dat bij een verdere stijging van de het CO2-gehalte ook de groei toeneemt. Op een gegeven moment bereikt dit een plateau."

Schadelijk

Naast de positieve effecten voor planten, blijven de negatieve aspecten van CO2 natuurlijk wel overeind. "Meer CO2 is ook heel schadelijk", zegt Imke Boerma, woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Het wordt niet alleen steeds warmer, we zien ook langere periodes van droogte en extremere regenval. Met name die extreme, langdurige droogte, daar kunnen veel Nederlandse boomsoorten niet goed tegen. Dat maakt bomen op langere termijn kwetsbaarder en vatbaarder voor verschillende ziektes."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1