Economie
AVROTROS

Over twee jaar komt er een Europees minimumloon: vijf vragen aan initiatiefnemer Agnes Jongerius

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Over twee jaar komt er een Europees minimumloon: vijf vragen aan initiatiefnemer Agnes Jongerius

Zeker 24 miljoen Europeanen gaan over uiterlijk twee jaar een stuk meer verdienen. Want dan wordt in de hele EU een minimumloon ingevoerd. Daarom vijf vragen aan een van de initiatiefnemers van dit wetsvoorstel Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA).

1.Wat betekent dit voor onze eigen portemonnee?

“Het minimumloon wordt 14 euro per uur. Nu is dat nog 9,72 euro bij een 40-urige werkweek en 10,80 euro bij een 36-urige werkweek", zegt Jongerius. Het nieuwe minimumloon wordt overigens niet in ieder land even hoog. "De lonen moeten vooral meer gaan weerspiegelen wat de welvaart is in het land." Concreet betekent dat het nieuwe bedrag minimaal 60 procent van is het mediaan- (de helft is dan lager, de helft hoger) en 50 procent van het gemiddelde loon.

2.Hoe is het nu gesteld met minimumloon in Europese Unie?

"In zes landen is er op dit moment geen minimumloon en in zeker negen lidstaten zijn de minimumlonen zo laag dat mensen nog steeds de armoedegrens niet over gaan. Dat is onder meer het geval in Duitsland, Estland en Bulgarije."

3.Moeten landen niet zelf over lonen beslissen in plaats van Brussel?

"Daarom zeggen we ook, het wordt niet één minimumloon voor heel Europa. We zeggen hier wel: in heel Europa moet het loon een fatsoenlijk zijn en moeten mensen een gezin kunnen onderhouden en eigenlijk ook de ruimte hebben voor af en toe iets extra’s. Overal leggen we nu een norm neer en hoe dat ingevuld wordt, is aan de lidstaten zelf."

4.Dit betekent ook dat arbeidsmigranten in Nederland meer verdienen. Is het dan nog aantrekkelijk voor de landbouwers en klusbedrijven om Roemenen en Polen in te huren?


"Als we die nou toch alleen maar inhuren omdat ze zo lekker goedkoop zijn. Dat is toch ook niet fair? Wij willen een einde maken aan de praktijk dat arbeidsmigranten in ons land en in andere landen uitgebuit worden. Als je nu kijkt naar arbeidsmigranten, die moeten vaak van hun minimumloon ook nog eens 100 euro per week betalen voor een matras in een slaapzaal. Wat ons betreft heeft iedereen recht op een volledig minimumloon en moet het afgelopen zijn met het aftrekken van extra kosten. En ja, dat betekent dat het werk voor ons een paar duppies duurder gaat worden."

5.Wat betekent dit voor de toekomst? Moeten we ook gaan denken aan Europese uitkeringen? Europese vakbonden?

"Gelukkig is er samenwerking tussen Europese vakbonden. En als zij samen met mensen in het parlement ervoor kunnen zorgen dat werknemers in heel Europa een beter salaris krijgen, dan denk ik dat heel Europa daarvan opknapt. Wat mij betreft leggen we hier de grens voor fatsoen neer en wordt het hoog tijd om mensen die we in deze corona crisis zo hard hebben zien werken, fatsoenlijk te belonen."

5 vragen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie