Economie
AVROTROS

'Red mensen, niet bedrijven'

foto: ANP /HH | Laurens van Puttenfoto: ANP /HH | Laurens van Putten
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Red mensen, niet bedrijven'

De overheid trekt miljoenen uit om in deze financieel zware tijden bedrijven te redden. Daarmee geven we de markt meer macht en draait de burger op voor de kosten. Rutger Claassen, hoogleraar politieke filosofie en economische ethiek aan de VU, pleit in dr Kelder en Co voor een andere economische respons op de coronacrisis.

#259 - Red mensen, niet bedrijven - De Jortcast

Voorkomen dat ze omvallen

Wat we na de financiële crisis deden voor de bankensector, doen we nu voor de hele commerciële sector, aldus Claassen. Dat zal uiteindelijk de staat verzwakken, en de markt meer macht geven. "Het risico ontstaat dat private bedrijven de overheid gaan gebruiken om lasten op af te wentelen. Terwijl in goede tijden de lusten bij de bedrijven zelf blijven."

Een situatie die Claassen in zijn artikel op MeJudice.nl omschrijft als neoliberaal. "Liberaal is als je dat wat meer scheidt. Dat je zegt: de marktsector moet zijn eigen broek ophouden en mag dan ook daarvan profiteren. De overheid heeft als taak publieke belangen te verdedigen."

Ondernemersrisico

Het afdekken van ondernemersrisico en het redden van bedrijven zal op termijn de staatsschuld vergroten en daarmee een claim leggen op toekomstige generaties, legt Claassen uit. Maar is een pandemie wel onderdeel van ondernemersrisico?

Dat de bedrijfsvoering momenteel zó scherp aan de wind is dat bedrijven al na een paar weken in grote financiële problemen zitten, noemt Claassen verbazingwekkend. "Maak een verplichting voor bedrijven om een buffer te hebben, waardoor ze minstens zes maanden lang alle vaste lasten kunnen betalen", parafraseert Claassen de NRC-columnist Aylin Bilic. "Daarmee dwing je met één regel af dat zij zelf wat robuuster worden."



"Privaat en publiek zijn nu totaal met elkaar vermengd", zegt Claassen. In zijn artikel en in dr Kelder en Co pleit hij voor een duidelijker scheiding daartussen, en directe inkomenssteun voor burgers in plaats van bedrijven. "Een bedrijf is geen doel op zich."

Rutger Claassen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie