Economie
KRO-NCRV

Hoofdeconoom ABN-AMRO: ‘Zorgwekkende terugloop economisch herstel in augustus’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdeconoom ABN-AMRO: ‘Zorgwekkende terugloop economisch herstel in augustus’

“Het economisch herstel gedurende de zomer is tot een halt gekomen, en loopt zelfs terug. Samen met een dalend consumentenvertrouwen is dat geen geruststellende gedachte.” Dat zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN-AMRO in het radioprogramma 1op1. “We hadden verwacht dat het herstel zich in het derde kwartaal nog door zou zetten.”

“De consumptiecijfers laten zien dat het vertrouwen begint weg te zakken. Het virus laait her en der op, maar niet dusdanig dat de overheid weer gaat stutten”, legt Phlippen uit. “Ik ben wel bezorgd, ja. We hadden niet verwacht dat in het derde kwartaal het herstel van de economie weer zou stranden.”

‘Derde noodpakket niet genoeg’

"Het derde steunpakket, dat donderdag of vrijdag door het kabinet wordt gepresenteerd, maar waar de contouren al van bekend zijn, komt op een heel belangrijk moment", zegt Phlippen. “De eerste twee noodpakketten waren gericht op het stutten van bedrijven en moesten zorgen dat het geld bleef rollen. Nu wordt er een draai gemaakt naar het aanpassen van de economie.”

De aanpassing van BV Nederland gaat beginnen, zo typeert Phlippen het nieuwe steunpakket, dat naar verwachting een stuk soberder gaat worden. “Van wat ik nu zie, is dit steunpakket niet genoeg. Ik mis een begin van een perspectief, hoe krijg je mensen op een veilige plek, in een baan waar ze inkomenszekerheid hebben?”

‘Nauwelijks beweging op arbeidsmarkt’

De afgelopen weken keek de econoom naar de zoekopdrachten op de site van het UWV. Wat haar opviel was dat mensen vooral naar werk blijven zoeken in de sectoren die hard geraakt zijn door de crisis, en nauwelijks kijken op plekken waar perspectieven liggen.

“Mensen zijn in zeer beperkte mate in beweging gekomen. Terwijl de boodschap achter de nieuwe maatregelen is: blijf niet zitten in een sector waar eigenlijk geen werk meer is. Dit gaat de verkeerde kant op", concludeert Phlippen.

“Hier ligt de grote uitdaging voor dit kabinet. Minister Koolmees van Sociale Zaken moet met meer duidelijkheid en plannen komen”, vindt Phlippen.

Hoofdeconoom ANB-AMRO: ‘Zorgwekkende terugloop economisch herstel in augustus’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie