Economie
NOSNTR

Beurzen op Wall Street onderuit, handel kort stilgelegd

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beurzen op Wall Street onderuit, handel kort stilgelegd

De Amerikaanse beurzen gaan de Europese beurzen achterna en dat is hard en diep omlaag. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq openden 7 procent lager. Europese beurzen stonden op verliezen van rond de 8 procent.

Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening 15 minuten stilgelegd, bedoeld om de markt wat af te koelen. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 dat de handel op Wall Street onderbroken wordt. Na de hervatting werden de koersverliezen ook iets minder. De Dow Jones noteert na een uur rond de min 6,5 procent, op 24.200 punten.

De Europese beurzen staan al de hele dag op zwaar verlies. De AEX noteert in de middag een verlies van 7 procent, maar stond vlak voor de opening van Wall Street op min 8,6 procent. Frankfurt, Londen en Parijs verliezen 7 tot 8 procent.

Beursregels stellen dat de handel een kwartier onderbroken wordt als de koers binnen 25 minuten met 7 procent daalt. Als de koers later meer dan 13 procent daalt volgt er weer een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent of meer wordt de handel voor de rest van de dag helemaal stilgelegd.

De paniekmeters van de beurzen, de Amerikaanse VIX-index en de Amsterdamse VAEX-index, die de bewegelijkheid en nervositeit van de handel weergeven, zijn door het dak geschoten en hebben sinds eind 2008 niet meer zo hoog gestaan. Beleggers willen massaal van hun aandelen af, versterkt door de automatische koop- en verkoopprogramma's.

Corona en olie

De extreem grote koersdalingen zijn het gevolg van de wereldwijde problemen door de coronacrisis en de onverwachte, scherpe daling van de olieprijzen. In de markten groeit de angst dat het zich steeds verder verspreidende coronavirus de economie veel meer schade gaat toebrengen.

Philip Marey, Amerika-specialist van de Rabobank, over de crash op Wall Street

Daarbovenop komen kelderende olieprijzen. Sinds de virusuitbraak was de olieprijs gestaag gedaald, van 68 dollar naar 50 dollar. De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, wilde de dalende olieprijzen stoppen door de olieproductie verder te beperken, maar Rusland wilde hier niet aan meewerken. Rusland is de op twee na grootste olieproducent ter wereld, maar geen lid van de OPEC.

Saudi-Arabië, de leider van de OPEC, besloot daarop de olieprijzen te verlagen en de oliekraan juist verder open te zetten, om zo de Russen door een prijzenoorlog te dwingen toch mee te doen. Maar het lijkt erop dat Rusland niet overstag gaat. Het land heeft zelfs aangekondigd de olieproductie op te schroeven.

Ster advertentie
Ster advertentie