appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Heeft Matthijs van Nieuwkerk een ideaal salaris?

ANP
zaterdag 11 mei 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

Voor topmanagers is een salaris van zes ton ideaal, dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen. "Tot zes ton stijgen de prestaties, daarboven niet meer", zegt professor Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen in dr Kelder en Co.

 

Heeft Matthijs van Nieuwkerk het ideale salaris?

"Het is dus eigenlijk oliedom om je topmanager meer te gaan betalen dan 6 ton?", vraag dr Kelder zich af. Het vertaalt zich namelijk niet in betere kwaliteit. "Uit ons onderzoek blijkt van niet. We hebben industriële bedrijven onderzocht en daar zien we dat de kwaliteit van het management stijgt naarmate het inkomen stijgt. En dat gebeurt tot zes ton. Daarboven zien we eigenlijk niet meer kwaliteit voor meer geld."

"Dus eigenlijk heeft Matthijs van Nieuwkerk het ideale salaris?”, vraagt dr Kelder zich af. "Nee, dat kun je niet concluderen, de media doen niet mee aan dit onderzoek, voor die sector gelden andere regels die bij de industriële bedrijven niet gelden."

Meten

"Hoe meet u dat?", wil de presentator weten. "Bij beursgenoteerde bedrijven weet je dat het goed gaat omdat je kan zien dat ze meer geld verdiend hebben, maar hoe meet je kwaliteit van management?"

"Er is tien jaar geleden een hele mooie methode voor ontwikkeld, dat heet de World Management Survey en die hebben wij als 36e land ook voor Nederland gedaan. En vervolgens hebben we de kwaliteit van management gekoppeld aan data van het CBS over de prestaties van de bedrijven en data over de inkomens van CEO’s. Dan zie je vanzelf verbanden", zegt professor Stoker, Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering.

Na 6 ton presteert manager niet beter

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1