appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Podcast van Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Podcast afleveringen

Ecomodernisme en integratie (17 augustus 2019)

zaterdag 17 augustus 2019, 13:00 uur

Met dank aan wetenschap kan de immer uitdijende mensheid worden gevoed, ecomodernist dr. Hidde Boersma legt uit hoe. En is de witte, elitaire Nederlander wel genoeg geïntegreerd? Niet volgens dr. Nadia Bouras...

De superieure stad en het handelsconflict (10 augustus 2019)

zaterdag 10 augustus 2019, 13:00 uur

In deel twee van het tweeluik over de verschillen tussen centrum en periferie staat de arrogante stad centraal. Een gesprek met econoom Friso de Zeeuw. De VS en China zijn in handelsconflict en dat spreidt zich als een olievlek uit over de wereld. Dr Kelder blikt vooruit met dr. Raphie Haat. Jonge doctor Gerhard de Kok onderzocht de slavenhandel van het Zeeuwse Walcheren in de 18e eeuw.

Stad en Platteland (I) en doping (3 augustus 2019)

zaterdag 3 augustus 2019, 13:00 uur

Deel 1 van het tweeluik over platteland en stad met in het middelpunt: de provincie. Verder: dopingcontroles deugen niet en er is weinig bewijs voor bevordering van sportprestaties, dr. Jules Heuberger pleit voor meer wetenschap.

Het Hemelse Rijk en Millennials (27 juli 2019)

zaterdag 27 juli 2019, 13:00 uur

Met sinoloog Henk Scholte Nordholt kijken we hoe China de machtsverdeling in de wereld verandert, met de kwestie-Hongkong omgaat en hoe je handel moet drijven met een land dat zijn interne markt bijna volledig gesloten houdt, maar wel middels het bedrijf Huawei wereldwijd 5G wil uitrollen. Zijn millennials een presenteerbladgeneratie of totaal de klos? Een gesprek met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker

Kibbelen over Kapitalisme (20 juli 2019)

zaterdag 20 juli 2019, 13:00 uur

Een gedachtewisseling over het huidige economische systeem, met econoom Bas Jacobs en politiek filosoof Edwin van de Haar.

dr Kelder en Co- Hysterische wetenschap (13 juli 2019)

zaterdag 13 juli 2019, 13:00 uur

Dr. Joeri Tijdink presenteert de overlevingsgids voor onderzoekers, want het werken in de wetenschap gaat niet altijd over rozen. Dr. Ad Verbrugge vraagt zich af of de wetenschap is doorgedraaid. Publiceren lijkt namelijk veel belangrijker dan lesgeven. Jonge doctor Liset Elstgeest vertelt hoe wij ons gezond kunnen eten.

Het elektrische koekblik en de internationale baantjescarrousel (6 juli 2019)

zaterdag 6 juli 2019, 13:00 uur

Als de benzinedampen zijn opgetrokken praat petrolhead dr Kelder praat met Auke Hoekstra over de toekomst van het autorijden. De auto-expert van de TU Eindhoven is positief gestemd over de elektrische en de autonoom rijdende wagen. Verder een gesprek met dr. Anna van der Vleuten over de Europese baantjescarrousel, omdat Frans Timmermans achter het net viste. Jonge doctor Jeroen Loman vertelt wat de meest effectieve manier is om mensen van de alcohol af te krijgen.

Het vele geld dat Nederland kan uitgeven en virtuele liefde (29 juni 2019)

zaterdag 29 juni 2019, 13:00 uur

Het voelt misschien niet zo, maar Nederland zou best nog zo'n 12 miljard euro kunnen uitgeven. Zo zou Rutte de belastingen kunnen verlagen of gaan investeren. Econoom dr. Coen Teulings doet zijn aanbevelingen. Ook gaat dr. Elisabeth Timmermans dr Kelder ervan proberen te overtuigen dat Tinder niet alleen maar draait om snelle seks en dat we straks virtueel gaan daten.
Jonge doctor Joram Feitsma komt spreken over de effectiviteit van nudging door de overheid.

Eric Smit - De verborgen macht en de woningmarkt (22 juni 2019)

zaterdag 22 juni 2019, 13:00 uur

In deze uitzending bespreekt vervangend presentator Eric Smit hoe huidig woningmarktbeleid ervoor zorgt dat de middenklasse in de grote stad verdwijnt. Polarisatie in de achtertuin, dus, met stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Daarnaast is historicus Gerard Aalders te gast over het verschil tussen macht en invloed: de krachten achter de mensen die beslissingen nemen.

De narcist tiert welig en schnabbelpolitici (15 juni 2019)

zaterdag 15 juni 2019, 13:00 uur

Een goed gesprek over narcisme, een persoonlijkheidstrek die menig radio- en televisiepresentator (wij noemen geen namen) wel in de schoenen geschoven krijgt. En het dilemma: een bijklussende politicus of een grijze ambtenaar op het pluche? Dr. Dieuwertje Kuijpers vertelt over bijbaantjes van politici.

De eeuwige file en onze luxe studentjes (8 juni 2019)

zaterdag 8 juni 2019, 13:00 uur

De randstad slibt dicht voor de liefhebbers van autorijden. Dagelijks hebben ze met files te maken, maar toch is volgens professor Van der Bijl de file niet het probleem. Dr Kelder praat met hem over hoe het mobiliteitsbeleid averechts werkt. Samen met dr Pieter Slaman duikt dr Kelder in het kasboekje van onze student. Wat draagt de staat eigenlijk bij aan de luxe koffieverslaving van onze studerende jeugd? Het Honours project van masterstudent Charlotte de Wit onderzoekt de wereld van voedsel misleiding, kan ze ons ongemerkt gehaktballen met meer plant dan vlees aansmeren?

Geografisch beeld van stemgedrag en rijk door Instagram (1 juni 2019)

zaterdag 1 juni 2019, 13:00 uur

Zijn de meeste studentensteden echt zulke linkse bolwerken en is Rotterdam zo populistisch als de politieke kaarten doen vermoeden? Dr. Armèn Hakhverdian praat met dr Kelder over deze vraag en uit kritiek op de beelden die door de media, op basis van dit soort kaarten, worden geschetst. Verder gaat dr. Willemijn van Dolen het hebben over influencers, de online uithangborden van de commerciële firma's. De desertatie van de jonge doctor Anne Smit gaat over de gevolgen van de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Bureaucratische vergiftiging en de EUtslag onder de loep (25 mei 2019)

zaterdag 25 mei 2019, 13:00 uur

In het weekend dat bol staat van Europees stemgeweld praat uwe presentator met historicus dr. Geerten Waling en campagnestrateeg Bianca Pander onder meer over de 'winst' van Frans Timmermans en het de debat tussen Baudet en Rutte. Ook toont dr Kelder zich een natuurmens. Met Martina Vijver wordt gepraat over het gevaar van genegeerde onderzoeken voor de bloemetjes en bijtjes. Jonge doctor Quint Rusman praat over de interactie tussen plant en dier.

Het Europese gefühl de nous en de Amerikaanse zwiep naar links (18 mei 2019)

zaterdag 18 mei 2019, 13:00 uur

Een kleine week voor de stembusgang peilt dr Kelder met politicoloog Dr. André Krauwel het is met de Europese gezindheid. Met de Vlaamse professor Bart Kerremans kijken we verder dan ons continent. In de VS zijn ze in de ban van de Democratische politica Alexandria Ocasio-Cortez. Wat zegt de opkomst van deze jonge politica en powervrouw over de States. Jonge Doctor Joep Kraeima praat dr Kelder bij over 3D-technologie in de zorg en het nieuwe beroep van technisch geneeskundige.

De man in het nauw en de nieuwe hype in drugsland (11 mei 2019)

zaterdag 11 mei 2019, 13:00 uur

Dr Kelder praat met professor Abram de Swaan over de man als bedreigde soort. Volgens de socioloog zorgt vrouwenemancipatie ervoor dat mannen gaan flirten met extreemrechtse of streng religieuze stromingen. Verder een serieuze discussie over de nieuwe hype in drugsland: een ballonnetje lachgas. Ook komt een jonge doctor vertellen hoe je een voedselallergie moet behandelen.

Miskende helden en rebellie door de jaren heen (4 mei 2019)

zaterdag 4 mei 2019, 13:00 uur

Op de dag dat we oorlogsslachtoffers herdenken, gaan we in gesprek over de miskende helden van de Tweede Wereldoorlog. Ook gaat dr Kelder het hebben over moderne protesten. In hoeverre is rebellie van nu anders dan die van vroeger? Verder komt een jonge doctor vertellen over het feit dat ziekenhuizen nauwelijks worden afgerekend op hun prestaties.

De Schoonheidsnorm en Belastingdruk (20 april 2019)

zaterdag 20 april 2019, 13:00 uur

Geen zoektocht naar eieren, maar naar geschikte aftrekposten. Dr Kelder publiceert zijn belastingaangifte en bespreekt waarom de belastingdruk er nooit lager op lijkt te worden. Verder: wie aan de heersende schoonheidsidealen voldoet heeft meer succes in het leven. Welke rol spelen ontwerpers en modejournalisten bij het bepalen van de schoonheidsnorm?

Bonusbeleid en Dirk Donker Curtius (13 april 2019)

zaterdag 13 april 2019, 13:00 uur

Als je een volkswoede wilt ontketenen moet je een bankier een vette bonus geven, of een presentator van de Publieke Omroep (met of zonder bretels) meer betalen dan de premier. Wat zegt de wetenschap en hoe werkt de bonus op de werkvloer van de gewone sterveling? Beeldspraak is een populair middel onder politici, maar werken lang niet zo overtuigend als gedacht. En een sappige duik in de geschiedenis van de Grondwet waar Dirk Donker Curtius, u weet wel, een grote rol in speelde.

De Woningmarkt en Multiculti-beleid (6 april 2019)

zaterdag 6 april 2019, 13:00 uur

De huizenmarkt is een Gordiaanse knoop waar zowel huurders als kopers niet meer uitkomen. Hoogleraar dr. Peter Boelhouwer pleit tegen de marktwerking op de woningmarkt. En is de verharding in onze maatschappij het gevolg van lui integratiebeleid? Tamar de Waal benadert de multiculturele ontwikkelingen van de wetenschappelijke kant.

Hysterie rond Baudet en hormoonverstorende stoffen (30 maart 2019)

zaterdag 30 maart 2019, 13:00 uur

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1