appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

De scalpel tegen voeten zonder gevoel

zaterdag 3 april 2021

Een relatief simpele ingreep kan amputaties bij diabetespatiënten voorkomen. Dr. Willem Rinkel zegt in dr Kelder en Co dat gevoelsverlies aan de voet(en) door een beknelde zenuw, neuropathie, een veelvoorkomende klacht is bij mensen die lijden aan suikerziekte. Dit kan leiden tot onfrisse wonden, amputaties en vervelende valpartijen. Rinkel deed onderzoek naar een oplossing.

Het gaat om een simpele operatie waarbij de zenuw wordt losgemaakt. Hierdoor kunnen volgens de promovendus de pijn- en gevoelsklachten in vijftig procent van de gevallen afnemen. De ingreep heeft een remmend effect op de zenuwschade en een positieve invloed op de levenskwaliteit van diabetespatiënten. Vijf jaar na de operatie zijn de meeste patiënten mobieler en gaan ze zorgelozer door het leven. De ingreep geeft patiënten weer de mogelijkheid om er een actievere levensstijl op na te houden. 

Kennis over zo’n ingreep kan goed van pas komen, omdat ruim 1.2 miljoen mensen in Nederland aan diabetes lijden. Dit aantal zal in 2040 gestegen zijn naar 1.4 miljoen. Dertig tot vijftig procent van de diabetespatiënten  ontwikkelt deze neuropathie-klachten aan de voet. Rinkel: "Als je dus kijkt naar de mensen die neuropathie-klachten ontwikkelen en bij wie de behandeling aanslaat, dan gaat het om een grote groep mensen die geholpen kan worden."

Hoewel er op dit moment al op deze manier geopereerd wordt, geeft Rinkel aan dat er nog steeds vervolgonderzoek gedaan wordt. Zo wordt er onder meer gekeken naar kosteneffectiviteit  en bij welke patiënt de ingreep het meeste kans van slagen heeft. Rinkel heeft met zijn onderzoeksteam nog mensen nodig, dus als u als diabetespatiënt last heeft van het onderstel, dan kunt u terecht op lastvanmijnvoeten.nl  


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1