appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Krijgt het volk straks écht iets te zeggen?

zaterdag 30 januari 2021

Met een krappe meerderheid stemde de Eerste Kamer deze week vóór invoering van een correctief bindend referendum. En dat is dan de eerste ronde, na de verkiezingen mogen beide Kamers nóg een keer hun zegje doen en moet minstens twee derde vóór zijn. Dat heeft iets met de Grondwet te maken. Maar als het lukt, mogen we straks reeds aangenomen wetten wegstemmen, voordat deze bekrachtigd zijn.

De man achter de voorgestelde grondwetswijziging is SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Het is niet míjn wet. Als ik 'm had gemaakt had er geen drempel in gezeten. De Ttweede Kamer heeft op initiatief van de Christenunie wel een flinke opkomstdrempel ingezet, dat betekent dat veel mensen moeten gaan stemmen.

"We zijn nu al 25 jaar lang met dat referendum bezig. Alle partijgekleurde voorstellen hebben het niet gehaald. Ik heb geprobeerd een wet te maken die wél brede steun kan krijgen. De eerste horde is nu genomen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1