appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Luister terug

Verplicht vaccineren: een premature discussie

zaterdag 21 november 2020

We kijken er reikhalzend naar uit, het moment dat we weer veilig kunnen hossen, studeren en naar de film. Deze week laait de discussie op of je mensen wel kunt verplichten tot vaccinatie. "Het is geen plicht, het is een keuze: of een prik of in lockdown", zegt dr Roland Pierik in dr Kelder en Co.

De vrijheidsbeperking zit hem niet in de vaccinatie. De vrijheidsbeperking zit hem in het feit dat we allemaal voorzichtig moeten zijn omdat we Covid hebben. We kunnen op twee manieren onze omgeving beschermen, of door een vaccin, of door een lockdown.  De plicht die je hebt is om andere mensen te beschermen en je hebt de keus om dat op twee manieren te doen. De keus is aan jou. 

Dr Rosanne Hertzberger, die vandaag invalt voor Jort Kelder, is het daar niet helemaal mee eens. "Dus je zegt daarmee eigenlijk dat je niet geheel vrijwillig zijn om zo’n vaccin te nemen. In de praktijk zijn er mensen die zonder dat vaccin dan niet meer naar hun werk kunnen. Dan is het toch niet helemaal vrijwillig?"

Veel te vroeg
"We zijn eigenlijk veel te vroeg met deze discussie", zegt Pierik. "Dit debat gaat pas spelen als er voldoende veilige vaccins beschikbaar zijn voor iedereen. En als het vaccin naast bescherming tegen de ziekte Covid-19 ook de besmettelijkheid wegneemt. En als er vervolgens te weinig mensen een vaccin willen om iedereen te beschermen. Alleen dan gaat dit debat spelen. Daar zijn we nog lang niet dit is veel te prematuur."

"Toch zien we heel veel onderzoeken dat mensen het vaccin gaan weigeren. hoe realistisch is dat?", wil Hertzberger weten. 

"Heel veel mensen zijn onzeker", antwoordt Pierik. "Ze zijn niet tegen het vaccin, ze zijn onzeker."
 "Is dat terecht?", vraagt Rosanne Hertzberger.

"Nou een van de redenen waarom mensen onzeker zijn, is dat het vaccin veel te snel wordt geproduceerd en dat er in dat proces allerlei bochten worden afgesneden. Het proces is versneld, er wordt heel veel geld in gestoken om het sneller te laten gaan, maar er worden geen bochten afgesneden. Als het vaccin er is, ben ik ervan overtuigd dat het net zo veilig is als de bekende vaccins die eerder op de markt kwamen", zegt Pierik. "Ik denk dat als iedereen een prik kan krijgen, dat steeds minder mensen hem zullen weigeren."

Politieke keus
"Waarom is de politiek zo vroeg begonnen met deze discussie?", vraagt Hertzberger.  "Als het probleem zichzelf oplost, waarom wordt dit debat dan in de media en in de Kamer gevoerd?"

"Rutte legt deze discussie op het bordje van de medisch ethici, maar de politici moeten deze keuze zelf maken", zegt Pierik. "De wetenschap, de ethiek en de filosofie kunnen kaders schetsen. maar uiteindelijk moeten politici zelf beslissen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1