appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Dagelijks onderzoek naar corruptie bij gemeenten

zaterdag 12 oktober 2019, 13:03 uur

Napels aan de Noordzee. Nederland lijkt een welvarend en keurig calvinistisch georganiseerd land waar corruptie en schendingen van de integriteit nauwelijks voorkomen. Maar we moeten onze ogen er niet voor sluiten, meent professor Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde aan de VU. "Dagelijks wordt er bij Nederlandse gemeneten een onderzoek gestart naar meldingen van corruptie", zegt hij in dr Kelder en Co.


"Hoe corrupt in Nederland?", wil dr Kelder Weten. "Het glas is half vol en half leeg", antwoordt professor Huberts. "Nederland staat altijd in de top 10 van de Corruption Perception Index, waarbij de perceptie van corruptie in landen wordt vergeleken. Dan zou je zeggen: zeur niet zo over corruptie, niks aan de hand."

"Aan de andere kant is het een fenomeen, en zeker integriteitsschendingen in de wat bredere zin, dat fundamenteel aanwezig is in Nederland en wat ook een rol speelt bij het vertrouwen dat burgers hebben in het bestuur."

"Elke werkdag start er wel ergens in NL een onderzoek naar fraude en corruptie binnen Nederlandse gemeenten", zegt professor Huberts. "Een derde van die onderzoeken leidt vrij snel tot de conclusie: er is wel iets gemeld, maar er is niets aan de hand. Maar dan blijven er nog altijd 200 gevallen over waar nader onderzoek nodig is."

Corruptie en cultuur

In de uitzending van vorige week vroeg de presentator of mensen met een migratie-achtergrond eerder geneigd zijn tot corruptie, omdat in hun cultuur corruptie gebruikelijker is. "Ik kreeg natuurlijk meteen de hele linkse kerk over me heen", zegt dr Kelder. "Ik bedoel het  geenzins raciaal, natuurlijk niet, maar komt corruptie in bepaalde culturen niet meer voor dan in andere? En als je dan uit zo’n cultuur komt, is het misschien niet zo gek dat je anders kijkt naar schendingen van de integriteit?"

"Dat er elementen in een cultuur zitten, bijvoorbeeld de nabijheid van familie, dat er wellicht verbindingen zijn met criminele netwerken, daar moet je ook op wijzen dat moet je niet ontkennen", zegt professor Huberts. "Die aspecten moet je serieus nemen. Als schendingen van de integriteit meer voorkomen bij agenten met een migratieachtergrond dan moet je die data serieus nemen. Maar je moet niet veralgemeniseren en doen alsof iedereen met een mirgratie-achtergrond opeens een corruptiegen met zich meedraagt."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1