appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven

dr Kelder en Co

Parkinson: een door mensen gemaakte ziekte

zaterdag 14 september 2019, 13:00 uur

50 duizend mensen in Nederland hebben Parkinson. Dit aantal gaat enorm groeien volgens Parkinson Professor Bas Bloem. Doordat we ouder worden en er steeds meer bekend wordt over de oorzaken van Parkinson. Volgens Bloem is Parkinson een "man made disease". De ziekte komt pas voor sinds de industriële revolutie.

In China bijvoorbeeld is de ziekte bezig met een verdubbeling in de afgelopen 10-15 jaar. Het wachten is dus op de pandemie volgens Bloem.

Google 

Dankzij een miljoenensubsidie van een  bedrijf onder de paraplu van Googles moederbedrijf Alphabeth kan Bloem zijn onderzoeksgroep op zoek gaan naar de oorzaken van Parkinson. De darmen worden gezien als belangrijke factor.

"Geef je een muis met een steriele darm met Parkinson besmette eiwitten dan gebeurt er niets. Geef je een muis poep van een Parkinsonpatiënt dan krijgt hij een hele erge vorm van de ziekte." Ook het verwijderen van de blindedarm rond je 20e zorgt dat mensen later geen Parkinson krijgen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1