appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

De professor over de uil van Minerva

zaterdag 23 maart 2019

De uil is waarschijnlijk het meest besproken dier van deze week. In het kader van 'nieuws uit de natuur' in dr Kelder en Co een lesje mythologie: wie is de uil van Minerva, die dankzij de toespraak van Thierry Baudet in één ruk uit de vergetelheid getrokken werd?

Presentator Sander Schimmelpenninck belt met hoogleraar Klassiek Griekse Taal en Letterkunde Irene de Jong.

Zij vertelt dat Minerva de Romeinse variant is van de Griekse godin Athena, een van de Olymische goden. Athena kreeg eigenschappen van de uil toegedicht, zo zou ze uil-oogig zijn.

Professor De Jong zegt ook dat ze het op prijs stelt dat Thierry Baudet meer aandacht genereert voor de klassieke talen, door te pas en te onpas Latijn te spreken als voegt ze daaraan toe: "Ik zou hem in zijn geliefde taal willen toespreken: non tali auxilio: niet met zo'n bondgenoot.  
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1