appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

De Chinese roofmier slaat toe

zaterdag 13 april 2019, 13:37 uur

De Nederlandse Chipfabrikant ASML is ten prooi gevallen aan Chinese spionage. Of het nou om overheidsspionage gaat of om vuil jatwerk door personeel met toevallig een Chinees paspoort blijft even in het midden.

ASML zelf zegt namelijk dat laatste, maar daar gelooft Wybren van Haga, VVD-Kamerlid niet zo in. "Het lijkt erop dat er een commercieel belang achter zit", verklaart hij de ontkenning van ASML dat het om spionage zou gaan.

Van Haga pleit verder voor een snel Europees antwoord op de neiging van China om bedrijfsgegevens te stelen. "Trump heeft met zijn handelsoorlog wel effect gehad", zegt hij. "Daarom is nu iedereen druk met het schrijven van China-strategieën."

"Trekt China zich er iets van aan?", wil dr Kelder weten. "Ik denk dat ze zo machtig zijn inmiddels, op geopolitiek gebied, qua economie en handel, dat ze lachend toekijken hoe wij een proberen om de handen op elkaar te krijgen voor een stevig antwoord", zegt het Kamerlid.

"Ik hoor het al, de VVD pleit voor meer Europa", sluit dr Kelder smalend af.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1