appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

dr Kelder en Co

Fijnstof minder dodelijk in Nederland dan men doet voorkomen

zaterdag 11 augustus 2018, 13:10 uur

Het is een groot probleem, met name in de steden. We stikken massaal als we niet oppassen. Jaarlijks zouden er in Nederland 18.000 doden vallen als gevolg van het inademen van fijnstof. Niet zo fijn, dus.

Maar klopt dat aantal wel? Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier, zocht dat deze week uit. Zijn antwoord: nee. "De 18.000 doden zijn virtuele doden. geen enkele arts kent ze en ze staan niet in de statistieken. Ze komen uit een computermodel."

Naast dat het aantal doden volgens Rozendaal zeer onwaarschijnlijk zo veel als 18.000 is, zegt Rozendaal dat luchtverontreiniging de afgelopen 200 jaar nooit zo laag is geweest als nu. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe het volgens hem zit.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1