appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Hebzucht kan ook een deugd zijn

zaterdag 2 maart 2019

Hebzucht is één van de zeven zonden, zoals vermeld in de Bijbel. Inhaligheid vinden we vies en verfoeilijk. Maar in zijn boek beschrijft dr. Jeroen Linssen dat hebzucht wel degelijk een deugd kan zijn, en hoe we dat terug kunnen zien in de geschiedenis.
De hebzucht van bankiers en financiële professionals sleurde ons de diepten van de kredietcrisis in, in 2008. “In de afgelopen tien jaar moesten de grote graaiers hangen. Maar langzaamaan verdween de schuldvraag voor de crisis steeds meer naar de achtergrond”, zegt Linssen. Ondertussen was de overheid vooral bezig met de pruttelende economie weer uit het slop te trekken. “En dan komt Mark Rutte, en die zegt 'koop, koop, koop!’ en ‘we gaan het Centraal Planbureau verslaan!’” Eerst was hebzucht de schuld van alle problemen. Toen bleek het opeens het medicijn.
In zijn boek gaat Linssen op zoek naar gelijke gebeurtenissen in de geschiedenis. “Komt die dubbelzinnigheid vaker voor?” Een filosofische verhandeling over inhaligheid en hoe deze vaker op dubbelzinnige wijze wordt bezien door grote denkers in onze geschiedenis.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1