appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

De rekening van de energietransitie

zaterdag 7 april 2018, 13:03 uur

De rem gaat op het Groningse gas en we moeten onze energie dus ergens anders vandaag halen. Wat dat ons gaat kosten? Nauwelijks in te schatten, volgens professor Annelies Huygen van de UvA. "Technologie is in het begin duur. Maar de ontwikkelingen zijn razendsnel, en onze duurzaamheid zal zich uitbetalen." 

Er blijft in ieder geval ongeveer eenvijfde van onze gasbel in de grond. Hoeveel het gas waard is dat in de Groningse grond blijft zitten is moeilijk te zeggen. "De gasprijs is afhankelijk van de olieprijs en dus kun je het niet berekenen. Ze zeggen nu 50 miljard, maar ik hoor ook geluiden van 100 miljard."

Dat is heel veel geld, geld dat Nederland niet meer verdient en dat dus niet meer uitgegeven kan worden. "Toch denk ik dat het meevalt. Per jaar is het ongeveer 1 procent van wat we als land verdienen en dat zouden we op moeten lossen, zeker in economisch goede tijden", zegt Huygen, die ook verbonden is aan het TNO.

De poen voor groen

"Uiteindelijk moeten we naar een nieuw energiesysteem, een duurzaam systeem", zegt Huygen. "De totale kosten van die overgang zijn niet te berekenen, dat komt omdat er steeds meer technologie ontwikkeld wordt die in het begin heel duur is, maar later veel goedkoper. Plus dat het een systeem is dat zichzelf terugbetaalt, omdat het duurzaam is."

Subsidie

Toch is het in ons huidige systeem niet zo dat de vervuiler betaalt. Eigenlijk betaalt de gewone man het meest, terwijl die het minste bijdraagt aan de vervuiling. "De burger betaalt 50 procent van de subsidie die wordt verstrekt voor het opwekken van duurzame energie, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor maar 20 procent van de vervuiling", zegt Huygen.

Omdat groene energie meer kost dan grijze energie, krijgen bedrijven subsidie van de overheid. Daarvan betaalt de burger dus een onevenredig deel. Dat gaat via de energierekening, en deze opslag die we via die rekening betalen gaat stijgen.

"Dat bedrag gaat behoorlijk omhoog de komende jaren", zegt professor Huygen. Een systeem waarbij de industrie de opslag betaalt zou beter zijn. "Dan krijg je alsnog dat het verwerkt wordt in de prijs van producten en betaalt de burger. Maar dan kan de burger gewoon een keus maken, door bijvoorbeeld dure en vervuilende producten niet aan te schaffen.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1