appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Jonge doctor: zwemmers en surfers

zaterdag 3 maart 2018, 13:01 uur

Bram Bet is theoretisch natuurkundige en presenteert zijn proefschrift aan dr Kelder. Zijn onderzoek richt zich op de bewegelijkheid van microdeeltjes. Op microniveau werkt beweging namelijk anders, vloeistoffen gedragen zich veel stroperiger als het om hele kleine deeltjes gaat.


De medische toepassingen waaraan je moet denken bij dit onderzoek zijn een gerichte toediening van medicijnen, of assistentie bij de bevruchting.


Stel je bijvoorbeeld voor dat er ergens in je lichaam een tumor zit. Dan zou je dat misschien kunnen bestrijden met een chemokuur, maar dan wordt het medicijn door je hele lichaam verspreid. Veel efficiënter en effectiever zou het zijn wanneer dit precies op de juiste plek wordt afgeleverd, bijvoorbeeld door kleine zwemmende helpertjes (van micrometer grootte).


Voor je zulke zwemmers kunt construeren is het belangrijk een goed begrip te hebben van hoe zwemmen werkt op hele kleine schaal, en daar heeft Bram Bet onderzoek naar gedaan.


Lees hier meer over deze promotie, inclusief een link naar het proefschrift.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1