appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Minister Ank Bijleveld over vrouwen in dienst

zaterdag 3 februari 2018, 13:06 uur

Afgelopen week nam de Tweede Kamer een wet aan die ook vrouwen dienstplichtig maakt in geval van oorlog. Tot nu toe geldt deze plicht alleen voor mannen, maar omdat mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn, wordt het hoog tijd dat ze ook zo voor de wet dezelfde plichten hebben.

Nu is de dienstplicht niet meer van toepassing in Nederland. Alleen in bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld een grondoorlog, kunnen jongens, en sinds afgelopen week dus ook meisjes worden opgeroepen voor het leger.

Vrouwen kunnen niet schieten

Jort Kelder belt met de minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA) om te vragen of dat ook betekent dat vrouwen in gevechtsfuncties terechtkomen. Volgens Kelder nogal risky business want uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat vrouwen minder goed kunnen schieten dan mannen.

De minister antwoordde geruststellend: de toelatingseisen voor de zware gevechtsfuncties bij bijvoorbeeld de marine zullen niet naar beneden worden bijgesteld. Om vervolgens toe te voegen dat recent de eerste vrouw is toegelaten

tot het corps mariniers.

Lees meer over:
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1