appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

dr Kelder en Co

De jonge doctor: "media voeden ons met nodeloos somber beeld"

zaterdag 20 januari 2018, 13:06 uur

Drama's rampen en conflicten voeren in het dagelijks nieuws de boventoon. Goed nieuws komen we in veel mindere mate tegen, terwijl er wel degelijk sprake is van structurele vooruitgang in de wereld. Volgens mediaonderzoeker Mirjam Vossen moeten journalisten hun verantwoordelijkheid nemen in het weergeven van die vooruitgang.

Vossen promoveerde vorige week aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar de beeldvorming van wereldwijde armoede in de Europese media.  "De media melden elke moord, maar we horen zelden dat het aantal morgen in twintig jaar is gehalveerd. De media berichtten in 2015 wekenlang over de ebola-epidemie in Sierra-Leone, maar vertellen niets over een met succes bestreden ebola-uitbraak in Congo." Ook dit goede nieuws behoort tot de realiteit en verdient daarom aandacht, vindt Vossen.

Oplossingen

De stroom aan negatieve berichten over honger, droogte, corruptie en ellende in arme landen schept niet alleen een verkeerd beeld. Volgens Vossen verkleint het ook ons draagvlak voor ontwikkelingshulp. Dat komt het aantal donaties niet ten goede. Vossen pleit voor een verantwoordelijke vorm van journalistiek, die helpt om Nederlanders te betrekken bij het nieuws en de samenleving. "En het motiveert mensen om door te gaan met vinden van oplossingen voor de problemen die er nog zijn."


Jonge doctor Vossen verdedigt vandaag nog een keer haar proefschrift voor dr Kelder en zijn gasten.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1