appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

dr Kelder en Co

Het voeren van de beschermde titel 'dr.'

zaterdag 13 januari 2018, 13:03 uur

Dr Kelder weet dat hij geen recht heeft op de titel doctor. Een kleine verwijzing daarnaar is het niet gebruiken van de punt achter dr, en een omschrijving op de site. Maar dat heeft veel luister- en twitteraars er niet van weerhouden om dr Kelder toch even terecht te wijzen. De teneur van die reacties: onrechtmatig gebruik van de titel doctor is strafbaar.

Dr Kelder zou dr Kelder niet zijn als hij niet direct zijn telefoonboek indook en even belde met degene die er pas ècht verstand van heeft: prof. dr. mr. Miek Laemers, hoogleraar onderwijsrecht op de afdeling Staats- en bestuursrecht bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Verwarring

Zij vertelt dat de titel door het doen van promotieonderzoek te verkrijgen is. “Als dat niet het geval is, ben je in principe strafbaar.” Toch ziet Laemers ook mazen in de wet. Als het duidelijk is dat het niet serieus bedoeld is, dan is er volgens Laemers geen enkel probleem. “Maar dat ligt bij u misschien een beetje anders, omdat u wel meester in de rechten bent. Dan kan er mogelijk toch verwarring ontstaan.”

Laemers heeft dan ook wel een suggestie voor een nieuwe naam: Kelder en dr. Co. Dr Kelder denkt erover na.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1