appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

De jonge doctor: zoete oesters zijn lekkerder

zaterdag 13 oktober 2018

Heerlijk, of een hap snot. Dat is zo ongeveer wat je van een oester kan vinden. Maar je kan er ook op promoveren. Jasper van Houcke onderzocht de smaak van oesters en slaagde erin de oester zoeter te maken: en laten Nederlanders dat nou nét lekker vinden.
In Frankrijk zijn ze te krijgen in vele soorten en maten, in Nederland heb je in restaurants slechts de keuze uit twee oesters. “We wilden onderzoeken of er in Nederland niet ook zo’n markt voor is, en of we de oestersector konden helpen om nieuwe soorten oesters te creëren.”

Microalgen

Tijdens het onderzoek bleek dat vooral de voeding die hij tijdens de kweek krijgt van belang is voor de smaak en samenstelling van de oester. De Fransen weten dat ook. “Net voordat ze de markt op gaan krijgen ze extra algen. Wij zijn daar op ingesprongen.”
Van Houcke legde de ‘bijgevoederde’ oesters voor aan een smaakpanel dat vervolgens verschillen in smaak detecteerde. De oesters die dankzij het gebruik van een bepaalde micro-alg wat zoeter waren, vielen met name in de smaak. En een oester die mensen lekkerder blijken te vinden, daar kan de markt vast wel wat mee.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1