appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

De Jonge doktor - 9/11 en de beeldvorming van islam

zaterdag 14 september 2019

De aanslagen van 9/11 hebben Amerika in het hart geraakt. Maar dit soort wereldgebeurtenissen hebben overal invloed. De jonge dr van deze week is Thijs van Dooremalen, hij deed onderzoek naar de invloed van 9/11 op de beeldvorming van islam en moslims in verschillende landen. In dr Kelder en Co licht hij zijn proefschrift toe.

Volgens dr Van Dooremalen wordt 9/11 vaak gezien als keerpunt in hoe we tegen islam en moslims aankijken, maar dat is volgens hem onterecht. De aanslagen op de Twin Towers hebben het debat prominenter en heftiger gemaakt, maar daarvoor bestond het zeker al. Hij vindt het meer een katalysator.

Socioloog Van Dooremalen ziet verschillen tussen de manier waarop landen betekenis geven gebeurtenissen als 9/11. "Ik heb uitgezocht hoe die verschillen ontstaan. In de VS en in Frankrijk werd het bijvoorbeeld vooral gezien als aanval op de VS, terwijl het event in Nederland veel sterker als een aanslag op het Westen werd beschouwd. Hiermee werden wij dus ook aangevallen. In Amerika werd na de aanslagen de nadruk op veiligheid gelegd. In Nederland werd de Islam het discussiepunt in de publieke sfeer." 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1