appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Jonge doctor: psychologisch onderzoek in crisis

zaterdag 30 juni 2018

De kwaliteit van psychologisch onderzoek laat nogal te wensen over. Volgens jonge doctor Michèle Nuijten, die onderzoek deed naar psychologisch onderzoek, verkeert de psychologie zelfs in crisis. Psychologische effecten worden overschat, of bestaan niet eens. Nuijten spoorde de problemen op en zocht naar oplossingen.

Nuijten ontwikkelde het programma Statcheck, een soort spellingschecker voor statistische bevindingen. De helft van de psychologische studies die ze controleerde  bevatte tenminste één statistische inconsistentie. Eén op de acht had grote inconsistenties die de conclusie van het onderzoek zouden kunnen veranderen.

Opzet?

De jonge doctor gebruikte haalde voor publicatie ook haar eigen onderzoek door Statcheck. Ook daar kwam ze statistische inconsistenties tegen. “Wetenschappers doen dit, uitzonderingen daargelaten, niet met opzet.” Met de ingewikkelde programma’s en grote aantallen getallen sluipt een foutje er al snel in, denkt ze.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1