appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Piekeren bezorgt je lichamelijke klachten

zaterdag 29 september 2018

Hoewel piekeren plaatsvindt in het hoofd, heeft het ook effect op de rest van het lichaam. Jonge doctor Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU op onderzoek waaruit blijkt dat piekeraars mogelijk vatbaarder zijn voor verhoogde bloeddruk, pijn en ziekten. 

Hoewel piekeraars zich vaak meer bewust zijn van lichamelijke gevoelens, zoals de eigen hartslag, kunnen zij onder stress minder goed herkennen wat hun lichaam nodig heeft. “Een piekeraar zit teveel in zijn eigen hoofd, en heeft daardoor voor lichamelijke behoeften als eten minder aandacht. "

Lichamelijke problemen

"Een dagelijks voorbeeld: je hebt een deadline voor werk, dat moet snel. Dan sla je misschien de lunch eens over of je slaapt een nacht wat minder. Dat kan natuurlijk een keer voorkomen, maar op de lange termijn krijg je lichamelijke problemen.” Zo hebben piekeraars meer kans op een burn-out, pijntjes en hart- en vaatziekten. Volgens Schlinkert is chronisch piekeren zelfs in verband gebracht met kanker.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1