appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

"Britse politiek grootste probleem bij Brexit"

zaterdag 13 oktober 2018

Het is de vechtscheiding van de eeuw, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, en de tijd begint te dringen. De doemscenario’s vliegen ons om de oren. Volgens prof. dr. Linda Senden vormt de Britse politiek uiteindelijk het grootste obstakel.

"Het grootste struikelblok is eigenlijk de Britse politiek zelf", verwacht Senden, hoogleraar recht, economie, bestuur en organisatie aan de Universiteit Utrecht. Daarmee doelt ze op de rol van de Britse politiek in het sluiten van een akkoord over de uittreding, ook wel het echtscheidingsconvenant genoemd. Daarin spreken de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) af onder welke voorwaarden ze uit elkaar gaan. Dat verdrag moet op 29 maart gesloten zijn, en zijn goedgekeurd door zowel het Europese Parlement als het Britse Parlement.

"Als dat verdrag er niet komt en als het niet wordt goedgekeurd, krijgen we een harde Brexit en dan zijn al die doemscenario’s heel realistisch", zegt dr. Senden. "Dan zijn er allerlei verdragen niet meer geldig." Als dat gebeurt dreigt er een chaotische situatie op allerlei vlakken. De overgangsperiode om de afspraken in te vullen vervalt dan. Als het wel lukt om de deal te ondertekenen en goed te keuren is er nog tot 1 januari 2021 tijd om de afspraken uit te werken.

Obstakels

"Ik ben wel optimistisch over die deal tussen het VK en de EU, maar ik verwacht wel obstakels bij het ratificeren. Met name in het Verenigd Koninkrijk", zegt Senden. De Britse premier Theresa May krijgt het nog moeilijk om een meerderheid achter die deal te krijgen. En als dat niet lukt zitten we dus een harde Brexit. 

Straks staat iedereen handenschuddend en glimlachend met een akkoord te pronken en blijkt het paniek om niets, meent de presentator. "Die hysterie is toch alleen maar onderhandelingstactiek," veronderstelt hij. In een goed gesprek met professor Linda Senden, hoogleraar Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit van Utrecht, wordt hij bijgepraat over de procedures rondom Brexit. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1