appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Deze doctor laat je 'bovennatuurlijke krachten' ervaren

zaterdag 9 juni 2018

Geesten, ufo’s, goden: we fantaseren er wat op los met elkaar. Waarom zijn er zo veel mensen op aarde die geloven in het bovennatuurlijke? Jonge doctor David Maij (UvA) onderzocht het geloof van mensen in ‘niet-fysieke fenomenen die onverifieerbaar, onzichtbaar en onmeetbaar’ zijn. In dr Kelder en Co verdedigt hij zijn proefschrift nog een keer.

Middels een speciale helm lukt het de neurowetenschapper om deelnemers aan zijn onderzoek bovennatuurlijke krachten te ervaren. Proefpersonen die de helm moesten dragen werd verteld dat zij bovennatuurlijke krachten konden gaan ervaren, wegens de breinstimulerende eigenschappen van de helm. 

Out-of-body experience

Niet alle deelnemers kregen een bovennatuurlijke ervaring. Maar sommigen gingen stemmen horen ("de tijd is rijp om zwanger te worden"). Iemand verklaarde een out-of-body experience te hebben gehad. En weer een ander bleek opeens wonderwel genezen van oorsuizen. In werkelijkheid deed de helm helemaal niets - hij fungeerde als placebo.

Religie als erfelijk overdraagbare ziekte

"Meer dan 80 procent van de mensen op aarde gelooft in bovennatuurlijke krachten," vertelt Maij. "Hoe komt dat is een wetenschappelijk interessante vraag." Een van de conclusies is dat men vooral in bovennatuurlijke zaken als god en geesten gaat geloven als zij dat meekrijgen van anderen. Bijvoorbeeld van ouders tijdens de opvoeding. "Religie is dus eigenlijk een erfelijk overdraagbare ziekte" concludeert dr Kelder. Maij ziet religie meer als een copingsmechanisme: een strategie die mensen hanteren om om te gaan met gebeurtenissen in het leven.

Tegenwoordig heeft Maij zijn eigen bedrijf opgericht: NeuroHabits. Hij helpt mensen van hun slechte gewoontes af te komen en goede aan te leren. Al je gewoonten liggen opgeslagen in hersencellen in je brein, en die zijn gewoon te veranderen. Op een wetenschappelijk onderbouwde manier helpt Maij daarbij. Maar kan hij je ook doen stoppen in het geloven in bovennatuurlijke krachten..?Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1