appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Zwarte Prietpraat

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

De jonge doctor: corrupte ambtenaren

zaterdag 25 augustus 2018

Goedgevulde envelopjes in ruil voor een oogje dichtknijpen, tropische reisjes in ruil voor vertrouwelijke informatie. Met enige regelmaat zien we in de media voorbeelden van omkoping tussen de ambtenarij en het bedrijfsleven. Jonge doctor Madelijne Gorsira van de Vrije Universiteit promoveerde onlangs op onderzoek naar waarom mensen deze vorm van corruptie plegen en hoe het kan worden tegengegaan. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals.

Wetenschappers richtten zich vooralsnog vooral op de kosten- en batenafweging die mensen maken bij de keuze voor het corrupte pad. Gorsira is de eerste die weet aan te tonen dat het organisatieklimaat een belangrijke voorspeller kan zijn of iemand zich corrupt gaat gedragen. Een organisatieklimaat dat wordt waargenomen als egoïstisch vergroot de kans op corruptie.  "Dit is de eerste studie die een dergelijk causaal verband blootlegt, en laat zien dat ‘een schimmelige mand ervoor kan zorgen dat een appel gaan rotten’."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1