appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dr Kelder en Co

Presentator: Jort Kelder

Luister terug

Liever een wereld zonder religie?

zaterdag 21 april 2018

Eén van de grote vragen die dr Kelder heeft bij het fenomeen godsdienst: waarom geloven mensen in zaken die de ratio niet kan vaststellen? In dr Kelder en Co een gesprek over de onzinnigheid en irrationaliteit van religie. 

Te gast is promovendus Michael Afanasyev, die als priester van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gelooft in onder andere biervulkanen. Voor de wetenschappelijke duiding belt dr Kelder met de Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry, auteur van het boek Illusies voor gevorderden. Hij is sceptisch over godsdienst: "ik zou liever een wereld zien zonder religie."

Piratenpak

Liever-nietjes in plaats van geboden, biervulkanen en strippers in plaats van zeventig maagden in de hemel, en piraten als goddelijke wezens. Toch vindt Afanasyev zijn geloof niet onwaarschijnlijker dan andere geloven. Hij vertelt er stralend over.

Inderdaad, het klinkt als een grap. Waar het leden van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster uiteindelijk om gaat, is gelijke behandeling van mensen en religie in het algemeen. Om die reden maakte hij eind vorig jaar een statement door bij de TU Delft een verzoek in te dienen om te promoveren in piratenpak. Dat is namelijk het ceremoniële kostuum van een priester als Afanasyev. Zijn verzoek werd afgewezen, net als de klacht die hij erover indiende bij het College voor de Rechten van de Mens.

Religieuze illusies

Hoewel Boudry de wereld liever vrij zag van religie erkent hij dat afschaffen natuurlijk niet mogelijk is. Wel pleit hij voor het afschaffen van de godsdienstvrijheid, zoals die ligt besloten in de Grondwet. Daarover schreef hij eerder al een essay in Trouw.

Een veelgehoord argument van religieuzen is dat het geloof belangrijk is voor de zingeving aan het leven. Daarnaast zou het mensen morele richtlijnen geven. Boudry is niet overtuigd van het nut van religieuze illusies voor de maatschappij. “Ik denk niet dat religie zo heilzaam is voor de samenleving.” Volgens de wetenschapsfilosoof kan religie zelfs schadelijke neven-effecten hebben. Bijvoorbeeld als mensen het leven op aarde als niet meer belangrijk gaan zien, maar als een voorbereiding op het eeuwige leven. 

Meer weten over de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (oftewel het pastafarisme) en priester Afanasyev? Klik hier, en als je lid wilt worden hier.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1