appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Zondag

‘Marokkaan moet eigen keuzes maken’

zondag 7 oktober 2012, 07:00 uur

‘Hoe ik het voor elkaar krijg om optimistisch en positief te blijven? Door mijn eigen plan te trekken. Mijn familie dwingt me niet iets anders te doen. Om me heen zie ik dat bij veel Marokkanen anders’. Dat zegt romanschrijver Asis Aynan in Dit is de Zondag.

Aynan is de geestelijk vader van de musical ‘Ik, Driss’, die in veel theaters speelt. De musical slaagt erin ook Turks en Marokkaans publiek te trekken. Hoofdpersoon is Driss, een gastarbeider uit Marokko die het lukt om te integreren in de Nederlandse samenleving. ‘Driss bestaat niet echt maar is een experiment: Wat gebeurt er als je durft te geloven in je optimisme’, zegt Aynan. De musical is gebaseerd op zijn roman ‘Ik, Driss’.

‘Driss heeft het talent om een kans te zien en erin te stappen. Zonder daar verder over na te denken. Als je in een ander land komt moet je lef hebben, een cowboy mentaliteit hebben. De eerste generatie gastarbeiders heeft dat verbruid’, zegt Aynan.

Zelf heeft de schrijver en docent op een hogeschool dat pad wel genomen. Het verbaast hem dat hij daarover wordt aangesproken. ‘Ik ben Marokkaanser dan een gewone Marokkaan. Ik ben mijn Berberse achtergrond trouw gebleven: ik ben  intellectueel rebels, ik twijfel me suf en kom op voor mezelf.’


Gedicht voor Asis Aynan


Gesprek Asis Aynan deel 2


Gesprek Asis Aynan deel 1


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1