appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink, Margje Fikse

Luister terug

Ophef over 'politieke' exposities Stedelijk Museum

maandag 3 april 2017

Het Stedelijk Museum in Amsterdam verdedigt de 'politieke' exposities in het museum tegen kritiek. Het museum zou met zijn expo's tegen populisme aan propaganda doen.

Bij Dit is de Dag ging Margriet Schavemaker in gesprek daarover met Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. Het verbaast Baudet niet dat het Museum partij kiest. 'Je ziet het bij alle kunstuitingen, mensen zijn heel erg bezig om partij te kiezen, altijd tegen rechts. Ik vind dat zo voorspelbaar worden. Wat je niet of nauwelijks ziet is realistische kunst.'

'Wij laten bij het Stedelijk Museum zien wat wij goed vinden. Natuurlijk zijn dat keuzes, maar het is niet een smaak. Het gaat om kwaliteit, urgentie en actualiteit', reageert Schavemaker. Maar ze geeft toe dat veel kunstenaars politiek geëngageerd zijn.

Het Stedelijk Museum heeft dit jaar vijf tentoonstelling over migratie. Directeur Beatrix Ruf omschreef het in de Volkskrant als tegenwicht tegen het populisme in Europa. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1