appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

'Marokko moet de dienstplicht niet voor Nederlanders invoeren'

dinsdag 21 augustus 2018, 18:31 uur

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft aangekondigd dat de dienstplicht weer terugkomt in Marokko. Volgens Marokkaanse media zullen jongeren tussen de 19 en 25, anderhalf jaar verplicht in dienst moeten. Het is nog niet bekend of de dienstplicht ook voor Marokkaanse Nederlanders zal gaan gelden.

Journalist en opiniemaker Hasna el Maroudi en Youssef Azghari, docent communicatie, cultuur en ethiek aan Avans Hogeschool zijn het over een ding met elkaar eens: Als Marokko de dienstplicht ook oplegt aan Nederlandse Marokkanen moet Nederland daar een stokje voor steken.

Patriottisme

El Maroudi stelt dat Rabat met de maatregel uiteindelijk maar één doel voor ogen heeft: meer patriottisme. Azghari ziet het niet zo. ‘Het is bedoeld om de enorme werkloosheid onder jongeren terug te brengen.’ Hij noemt de dienstplicht goed voor jongeren die rondzwerven op straat, het kan hen discipline bijbrengen.  


Vrouwen

De dienstplicht gaat waarschijnlijk ook gelden voor vrouwen. Volgens Hasna El Maroudi is dat geen emancipatie. Azghari ziet het juist wel als een teken dat Marokko voorloopt op andere islamitische landen.

Dubbele nationaliteit
Commentator Frank Bosman vindt dat de dienstplicht in Marokko een debat moet aanzwengelen over de dubbele nationaliteit. Marokkaans-Nederlandse burgers worden in zijn ogen verscheurd tussen twee landen. Hij vreest dat wat met de Turken gebeurt ook met de Marokkanen in Nederland zal gebeuren.


Foto: Koning Mohammed VI

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1