appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Dit is de Dag

William Cortvriendt: "We moeten weer meer vetten eten"

maandag 22 januari 2018, 18:30 uur

Er zijn nauwelijks onderwerpen waar zoveel verschillende meningen over zijn als over gewicht en afvallen. Iedereen heeft een andere oplossing voor overgewicht, maar ondertussen blijven we alleen maar dikker worden. Arts en schrijver William Cortvriendt heeft een prettige boodschap: eet stevig, en wees niet bang voor roomboter. 

In zijn nieuwe boek 'Lichter' adviseert Cortvriendt: eet gerust veel, als het maar vers en volvet voedsel is. ‘Op die manier is het mogelijk om gewicht te verliezen en dat langer vast te houden.’ Cortvriendt is niet bang voor verzadigde vetten die bij voorbeeld in roomboter zitten. Een stevig ontbijt met een omelet en bacon houdt je de hele ochtend verzadigd en voorkomt dat je tussendoor gaat eten, is zijn boodschap.

Astrid Postma-Smeets van het voedingscentrum is het voor een deel met Cortvriendt eens, maar vindt ook dat hij het mooier en stelliger maakt dan dat het is. ‘Afvallen is moeilijk ongeacht de methode,’ vertelt ze. Zij blijft dan ook bij het oude advies: vet voedsel mag best af en toe, maar zeker met mate. En verzadigde vetten als roomboter, daar blijft het Voedingscentrum voorzichtig mee.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1