appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Moeten we een menstruatieverlof instellen?

vrijdag 8 december 2017, 18:34 uur

"Vrouwen zouden menstruatieverlof op moeten kunnen nemen", dat zegt onderzoeker Peter de Vroed. Een onderschat onderwerp, dat ook in 2017 nog steeds in de taboesfeer zit, zo blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum. 

Volgens activiste Anne Fleur Dekker ligt er een mega taboe op menstruatiepijnen. "Ik denk dat het heel goed zou zijn als er bijvoorbeeld op middelbare scholen meer over gesproken wordt. Ik leerde meer van mijn moeder hierover dan op school."

"Met een menstruatieverlof erkennen we een groot probleem, maar bieden we ook een oplossing", vertelt De Vroed. Ik denk dat we hiermee vrouwen juist meer gaan respecteren. We geven ze dus de optie om even bij te komen van hun pijnen, maar we laten de keuze aan de vrouw zelf."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1