appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Draagmoederbanken: uitkomst of een slecht idee?

dinsdag 28 november 2017, 18:32 uur

Na de spermabank moet er ook een heuse draagmoederbank in Nederland komen. Daarvoor pleiten verschillende gynaecologen en het FIOM, kenniscentrum voor vraagstukken over zwangerschap en afstamming. Deze draagmoederbanken moeten de kinderwens helpen vervullen van stellen die zelf geen kinderen kunnen krijgen.

Een uitkomst volgens Diny Postema van het FIOM. ‘In de praktijk blijkt het voor veel mensen heel moeilijk om een draagmoeder te vinden. Zeker als je geen zus of moeder hebt die dat wilt doen.’ Daarnaast stelt Postema dat als het niet goed georganiseerd wordt in Nederland, wensouders naar het buitenland vertrekken. Dat is volgens haar al helemaal niet wenselijk, zeker niet voor het kind.

Medisch ethicus Henk Jochemsen ziet een draagmoederbank daarentegen als een stap in de verkeerde richting. Hij begrijpt de grote kinderwens bij mensen die geen kinderen kunnen krijgen, maar is bang dat het krijgen van een kind bijna een technisch proces gaat worden. ‘Al in de buik vormt zich de relatie tussen moeder en het ongeboren kind. Het is daarom in het belang van het kind om hen juist bij elkaar te houden.’ Hij heeft bezwaren tegen het institutionaliseren van draagmoederschap via zo'n draagmoederbank. 'Het moet niet normaal gaan worden'.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1