appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Dit is de Dag

Moeten artsen stoppen met de griepprik?

donderdag 19 oktober 2017, 18:31 uur

"Er is onvoldoende bewijs over het nut van de griepprik." Dat betoogde huisarts Joost Zaat deze week in een stuk in de Volkskrant. Volgens Zaat is het handjevol mensen waarbij het influenza-virus wordt vastgesteld niks vergeleken met het aantal klachten dat veroorzaakt wordt door de vaccinatie zelf. Daarom moet er onmiddellijk mee gestopt worden! Huisarts Hans van der Linden is het volkomen met hem eens. "De griepprik wordt door een heel groot deel van het wetenschappelijk onderzoek afgeraden. Het is gewoonweg niet effectief bewezen", zegt de huisarts in Dit is de Dag.

GGD-arts Marie Christine Trompenaars is het hier niet mee eens. Zij ziet op de werkvloer dat er steeds meer uitbraken van de griep Influenza plaatsvinden. "Zeker in verzorgingstehuizen roept het personeel juist op tot de griepprik, want de ouderen en kwetsbaren mensen maken gewoonweg niet genoeg afweerstoffen aan." Trompenaars stelt dat de griepprik noodzakelijk is om juist de kudde immuniteit binnen een verzorgingstehuis te verstreken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1