appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Dit is de Dag

'Afschaffen eigen risico is niet realistisch'

donderdag 21 september 2017, 18:33 uur

"Het hele idee van het eigen risico als manier om zorgkosten te beheersen slaat als een tang op varken", vindt GroenLinks zorgwoordvoerder Corinne Ellemeet. De Tweede Kamer stemde vandaag dat het eigen risico in de zorg op 385 euro moet blijven. Volgens Corinne Ellemeet moeten alleen wel de zorgkosten naar beneden en niet verder omhoog. "De rekening moet niet bij de burger gelegd worden. Een basisvoorziening als de zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven." 

Xander Koolman, zorgeconoom en onderzoeker aan de Vrije Universiteit, vindt het helemaal afschaffen van het eigen risico niet realistisch en ook niet wenselijk. "Ik pleit voor een eigen bijdragen, iedere keer een klein bedrag dat een patiënt zorg consumeert. Een bezoek aan de huisarts zal dan een paar euro kosten." Ellemeet vindt dit erg onverstandig. "De huisarts is een groot goed in onze zorg en moet laagdrempelig blijven."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1