appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Dit is de Dag

'Het kabinet moet niet anderen de schuld geven van de eiercrisis'

vrijdag 11 augustus 2017, 18:43 uur

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit krijgt het flink te verduren in de eiercrisis. Het kabinet verschuilt zich achter de uitleg dat de tip over de giftige stof geen aanleiding gaf voor verder onderzoek. Deze uitleg roept veel woede op. 

Volgens toxicoloog Martin van den Berg én onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout, zou staatssecretaris Van Dam verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van de NVWA de schuld te geven. 'Er is fors bezuinigd op de NVWA en dat heeft in die organisatie heeft nu dus niet adequaat ingegrepen.' Aldus Van den Berg.

Henk Bleker, staatssecretaris ten tijde van de bezuinigingen, voelt zich niet verantwoordelijk voor de eiercrisis. 'Er is geen causaal verband tussen het kleinere budget en het feit dat er niet tijdig is ingegrepen in dit fipronil-schandaal'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1