appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

'Criminaliteit neemt niet af, maar verplaatst zich..'

donderdag 10 augustus 2017, 18:36 uur

'Alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland moeten een aparte 'cybercrimekamer' krijgen. Dat bepleit Leendert Verheij, raadsheer en president bij het gerechtshof Den Haag. 

Het gaat hierbij volgens Verheij niet om zaken als oplichting via Marktplaats, maar wel in complexe zaken omtrent kinderporno. 

Een cybercrimekamer zou kunnen bijdragen om rechters op te leiden die worstelen met de cyber-materie. 'Op dit moment worden er vaak deskundigen ingeschakeld, maar op een gegeven moment is dat gewoon niet rendabel meer'. 

Strafrechtadvocaat Noud van Gemert, gespecialiseerd in cybercrime, pleit juist voor meer basiskennis bij alle rechters. 'Er zijn zaken waar de helft van het dossier uit puur uitleg bestaat. Alle procespartijen hebben daar moeite mee. Als het gaat om het Darkweb, dan komen er allemaal nieuwe vragen op, is er wel een bepaalde basiskennis nodig.'

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1