appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink

Luister terug

Is het erg dat Trump wordt tegengewerkt in zijn eigen Witte Huis?

donderdag 6 september 2018

Binnen de muren van het Witte Huis wordt stil verzet gepleegd tegen president Donald Trump. Dat schrijft een hoge functionaris in een ingezonden stuk in de New York Times. Dat klinkt tegenstanders van Trump als muziek in de oren maar hoe democratisch is het eigenlijk om een gekozen politicus actief te dwarsbomen? 

Amerikakenner Raymond Mens stelt dat de situatie heel slecht is omdat bevelen bewust worden genegeerd. "Het is een vrij consistent beeld van laat die man maar lullen. Intussen doen we wat anders."

Amerikakenner Kirsten Verdel deelt de mening van Mens niet. Het hoort volgens haar bij de democratie dat ambtenaren hun eigen stempel drukken op het beleid. "Zij moeten niet klakkeloos bevelen uitvoeren die worden gegeven. Zo werkt dat overal."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1