appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink

Luister terug

Zitten scholen te wachten op verplichte burgerschapslessen?

dinsdag 5 juni 2018

Minister Slob voor Onderwijs heeft dinsdag een wetsvoorstel gepresenteerd dat scholen verplicht les te geven over democratie, vrijheid, mensenrechten en de rechtsstaat. Scholen gaan volgens Slob nog te vrijblijvend om met burgerschapsonderwijs.

Gökhan Çoban van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) vindt dat scholen deze lessen zelf al geven. 'Ik lees dat de aanleiding is dat bepaalde partijen bang zijn dat scholen verkeerde ideeën over de samenleving meegeven. Daar zijn wij het niet mee eens', aldus Cohan.

Loes Ypma van de Vereniging voor Katholiek en Christelijk Onderwijs (VERUS) is positiever. Op middelbare scholen blijft het niveau van burgerschapsonderwijs nog wel achter. Ypma vindt wel dat Den Haag verre moet blijven van hoe scholen de lessen invullen.

Commentator Wim Berkelaar noemt burgerschapsonderwijs 'illusiepolitiek'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1