appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Boeren pleiten voor afschieten van dassen

dinsdag 6 juni 2017, 18:36 uur

Nederlandse boeren pleiten voor afschot van dassen. De dieren zijn er inmiddels in zulke grote aantallen dat 'verantwoord faunabeheer' nodig is om schade te voorkomen.

Dat zei LTO Noord voorzitter Jakob Bartelds bij Dit is de Dag. Volgens hem moet het aantal dassen omlaag worden gebracht, desnoods met afschot.

Jaap Dirkmaat van Das&Boom is het hier totaal niet mee eens. 'Er zijn in Nederland een paar miljoen koeien en varkens en maar 6.000 dassen. We wonen op een levende planeet die we moeten delen met de natuur. Niet in een steriel laboratorium waarin je vee kunt houden.'

De boeren voeren volgens Dirkmaat een hetze tegen de das. Het dier wordt het leven zuur gemaakt en daarom bewaakt zijn organisatie een aantal burchten met camera's. Tegelijk klagen agrariërs dat er te veel dassen zijn en dat de schade die de beesten veroorzaken moeilijk te verhalen is.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1